STILFULLT - Mer plats för personlighet!

Stor tack för en Stilfull helg! 

Missade du helgens livechat på vårt Instagram, där stilexperterna Katarina och Jannice svarade på era frågor? Deppa inte, här har vi samlat några av frågorna och svaren.

Behöver en ny soffa till vardagsrummet. Vill både kunna softa framför tv:n och hänga med vännerna. Hur ska jag tänka?
Jannice: Antingen har man två stycken 3-sitssoffor eller så kan man välja en hörnsoffa och någon puff. Om man har plats, kanske till och med en fåtölj. Välj lite olika typer av möbler och möblera från mitten av rummet, då kan man få sittgruppen större.

Tips på en outfit som alltid funkar när man ”inte har något att ha på sig”?
Katarina: Tänk basgarderob! Och den ser olika ut för olika personer. En svart kostym, vit skjorta och pumps passar bra om man jobbar på bank. Men om man jobbar på förskola, vad ska man med kostymen till då? En basbralla kan lika gärna vara ett par jeans. De ska vara ganska neutrala och gå att matcha till så mycket som möjligt. På vintern är det ofta ett par mörkare, på sommaren ett par ljusare. Sedan försöker man skaffa grejor som är ton-it-ton. Ju mer välmatchad man är desto mer elegant ser man ut.

Vi söker en fåtölj som kan stå lite öppet i vardagsrummet. Har du nåt tips på en snygg och lätt stol/fåtölj?
Jannice: Om den ska stå öppet, mitt i vardagsrummet, är det viktigt att den är lite lägre. Välj en nättare, smäckrare modell, inte för voluminösa former. Men den ska lira med stilen på ditt övriga möblemang, Har man en klassisk stil kan till exempel en Howardfåtölj passa. De är lite lägre, med lägre armstöd och rundare former och de typiska hjulen på benen. Har man mer retrostil så kör man med lite rakare linjer. Det finns också många fina rottingfåtöljer nu.

Ska man hellre tänka färre saker än fler saker på fönsterbrädorna?
Jannice: Ja, färre! Det blir ofta bättre om man har någon större pryl och får in lite luft, än att det är för mycket pynt. Om man gillar att ha mycket grejor så blir det ofta mer effektfullt om man ”samlar sin samling” än sprider ut dem

Hur klär jag mig proportionerligt som gravid? Är dessutom kort i rocken.
Katarina: Först och främst – grattis till kulan på magen! Jag tänker att man vill skapa längd. En enhetlig klädsel med en och samma färg från topp till tå, gör att man ser längre ut. Då växer man inte på bredden. När allt är samma färg kan man ha öppna storskjortor och öppna udda kavajer som är för små att knäppa.

Vad ska jag välja för skor till svarta vida byxor?
Katarina: Vanligtvis kanske man tänker klackar, men just nu är ju sneakers väldigt inne att ha till de vida brallorna. Till svarta byxor funkar det med både vita och färgade skor.

Tips på en trevlig svart byxa med twist att jobba i, typ ”paper bag”?
Katarina: Paper-bag är en modell med hög midja som rynkar sig lite och har ett inbyggt bälte. Det är mycket detaljer i midjan och ofta veck framtill. Eftersom de ger ett lite luftigare intryck, är det snyggt med något tajt upptill. Och nu undrar någon, vem sjutton passar i de här? En sak ska man veta: alla passar i allting. Man får sluta noja. Trivs man i något, då bär man det! Men om man inte känner sig bekväm med att allt fokus hamnar på mittpartiet, då ska man kanske inte välja den här modellen.

Funderar på färger på överdelar som passar till mitt numera gråa hår?
Katarina: Det är jättesnyggt med grått hår, men det kan ställa till bekymmer om man plötsligt har hela garderoben full av plagg i ”fel” färg. Alla blir kallare i färgerna med åren. Är man kall i sina egna färger klär man ofta bättre i kalla färger, är man mer varm så klär man bättre i varma färger. Alla färger kan vara varma eller kalla, det beror på hur mycket gult eller blått det är i. Om man inte vet vad man är för färgtyp så kan man titta på sina handleder. Ser ådrorna lila ut är man kall, drar ådrorna mer åt grönblått är man varm.

Detta fick vi veta, och dessutom att cowboy-bootsen gör comeback i höst, att man kan spana efter lyxiga, prisvärda kashmirplagg på Lindex och KappAhl och att höstens nagellacksfärg är tegelröd. Det gör ju oss som huserar i gamla fina tegelbyggnader lite extra glada! Kolla in H&M:s för 59 spänn. Tack för tipsen Katarina och Jannice. Fler goda råd och massor av trendtips till hösten finns i våra sociala medier. 

Lär känna våra stilexperter:
Katarina Althin:
@katarinaalthin
Jannice Wistrand:
http://blogg.skonahem.com/addsimplicity
Podden STILSNACK:
https://play.acast.com/s/stilsnack
Mobilia Instagram:
Instagram
Mobilia Facebook:
Facebook