Historia

Från textilfabrik till modern stadsdel

Mobilia öppnade 1968 och är ett av Malmös äldsta shoppingcenter. Men har du någon gång vandrat genom Mobilias kvarter, sett de svartvita bilderna på väggarna och blickat upp mot tornhuset, då anar du nog att allt började för betydligt längre sedan.

1899
Följ med på en resa i Mobilias långa spännande historia som tar sin början för 114 år sedan, då Manufakturaktiebolaget flyttar in i sin nya textilfabrik. Året är 1899 och den nya fabriksanläggningen vid Trelleborgsvägen rymmer stora vävsalar och maskiner. Fabriken förses med vatten från Pildammarna och lyses upp med hjälp av gasbelysning.


1943
Mellankrigstiden kännetecknas av rationaliseringar och effektiviseringar. När Malmö Yllefabrik (MYA) är nära att gå omkull, förvärvar Manu- fakturaktiebolaget (MAB) aktiemajoriteten och MAB & MYA koncernen är ett faktum 1943


1946
Textilindustrin växer och sysselsätter närmare 3 000 anställda. 1946 fångar konstnären Lars Norrman det livliga arbetslivet i en monumental frescomålning på 35 kvm. Målningen görs på väggen i arbetarnas mat- sal och finns bevarad än i dag.


1965
I Sverige får tekobranschen det allt kärvare och i mitten av 60-talet läggs bomullsväveriet vid Trelleborgsvägen ner. En 100-årig era av textilindustri i Malmö är till ända.


1968
Vävsalarna byggs om till ett av Malmös första shoppingcenter som öppnar 1968. Bland pionjärföretagen finns Reveny (idag ICA Malmborgs), Wixells Färg och Hennes&Mauritz. Fem år senare byggs Mobilia ut och består nu av två hus med butiker som Intersport, Lindex, KappAhl och Din Sko. Antalet gratis parkeringsplatser blir ännu fler.


2010
Mobilia Home öppnar – där hittar man både teknik och upplevelser som gör det ännu trivsammare hemma. In flyttar Hemmakväll, BeGe Sycenter, SIBA och ÖoB med flera.


2012
Mobilia inviger ännu ett hus och in flyttar bland annat SATS, Svea Vaccin, Spirit Stores, Intersport, TeamSportia, slimfood och Gina Tricot.


2013
Den 26 september slår det nya Mobilia upp portarna och får en helt ny atmosfär. Gammal arkitektur varvas med ny och kvarteren rymmer även helt nya bostäder. In flyttar nya butiker, restauranger och caféer och Malmö har plötsligt fått en motsvarighet till Meat Packing District i New York. Resan fortsättar fram i framtiden.